Viden
//tirsdag d. 4.07.17

Dansk Supermarked køber andel i Skagenfood

Del artiklen

Af Julie Maria Schandorph

I sidste uge var en af de helt store fødevarenyheder herhjemme, at Dansk Supermarked har investeret i Skagenfood. Detailvirksomheden har købt en 80% andel, og står nu med majoriteten. Når en af landet største virksomheder indenfor detail og fødevarer vælger at satse på abonnementsløsninger, så er det noget, der skaber opmærksomhed i abonnementsverdenen.

Subscrybe har længe rådgivet omkring og formidlet abonnementstankegangen til blandt andet dagligvarebranchen, og sammen med Dansk Supermarked har de sat økologi i abonnement med abonnementsløsningen, ØKO+.
Det er bestemt ikke nogen dårlig nyhed for det økologiske abonnement, at der kommer flere abonnementstiltag fra Dansk Supermarked, det vil formentlig kun give løsningen et boost, mener Jonas Juul Jeppesen, direktør og partner hos Subscrybe.

Detailhandelen er under pres
Selvom der findes store spillere på markedet, som eksempelvis Aarstiderne, så udgør måltidskasser stadig kun en lille del af det samlede dagligvareområde. Men hvis ikke Dansk Supermarked spiller med nu, bliver Aarstiderne en større trussel på sigt. Ligesom mange andre detailkategorier oplever, så vil danskerne nemlig, ifølge Jonas Juul Jeppesen, i stigende grad forlade de fysiske supermarkedskæder og flytte over til at handle madvarer på nettet:

”Dansk Supermarked ved efterhånden godt, at den rene transaktionsmodel er under pres. De skal udvikle deres forretning til at kunne håndtere og udvikle abonnementsbaserede relationer med kunderne.”

Kigger man ovre hos konkurrenten, Coop, ser vi endnu kun én medlemsløsning, og ifølge Jonas Juul Jeppesen må Dansk Supermarkeds satsning vække opsigt, ”Først kom ØKO+, dernæst deres forsikringstilbud, som også er abonnementsbaseret, og nu dette opkøb. Coop kan ikke se gennem fingre med, at Dansk Supermarked nu satser så hårdt på måltidskasser.”

Også i udlandet har abonnementstankegangen indenfor detailhandelen vist sig at være en fornuftig forretning. Den største spiller på markedet, Amazon, med abonnements-/loyalitetsprogrammet Prime, har for nyligt investeret i det amerikanske supermarked Whole Foods. Et opkøb, som der bliver holdt godt øje med i den danske detailverden:

”De danske detailister, inkl. Dansk Supermarked, er meget opmærksomme på Amazon og særligt den power Amazon Prime har i de markeder, hvor det eksisterer. Og nu hvor Amazon køber Whole Foods er det 110% sikkert, at de nu satser på fødevarer. Det har været lidt usikkert hvad Amazon Fresh ville blive til. Men det her viser tydeligt, at Amazon er klar på at indtage fødevaremarkedet.”

Fremtiden i abonnement
Amazon er med til at presse den traditionelle detailhandel, og det vil derfor kræve nye løsninger, hvis man vil have en andel af markedet. For kunderne handler det om convenience. Alt i hverdagen skal være let og bekvemmeligt, og mulighederne er uendelige.
Branchen er dog først stadig lige begyndt herhjemme – hvilket skaber et stort potentiale hos detailhandelen og kunderne.

Om vi i fremtiden kommer til at se flere detailvirksomheder gå i abonnement, svarer Jonas Juul Jeppesen:

” Helt sikkert. Starter vi med at se ind i vores egen forretning i Subscrybe, så havde vi får et par år siden ingen samarbejder blandt detailvirksomheder – nu får vi konkrete efterspørgsler indenfor tøj, cykler, sko, vin m.v.”