fbpx
Viden
//mandag d. 12.08.19

Forbrugere i hele verden er enige: Hellere abonnere, end at eje!

Del artiklen

Af Morten Suhr Hansen

Det store opgør med den traditionelle transaktions- og ejerskabsmodel har længe været undervejs, og nu bekræfter en ny, stor international undersøgelse, at abonnementsøkonomien for alvor har bidt sig fast på tværs af lande i Europa, Nordamerika, Asien og Australien. Flere end 13.000 respondenter fra 12 lande indgår i undersøgelsen, der bl.a. viser forbrugernes holdning til hvilke produkter, de hellere vil abonnere på end at eje.

Den store internationale undersøgelse, som den amerikanske softwarevirksomhed Zuora står bag, viser bl.a. at andelen af abonnementer i husstanden er vokset betydeligt de seneste fem år, og faktisk så tror 74 procent af de adspurgte, at vi i fremtiden vil abonnere på endnu flere produkter og tjenester, fremfor at eje dem. Det skyldes ikke mindst, at de adspurgte selv har lyst til at gå den vej. 68 procent af de adspurgte er enige i, at en persons status ikke bestemmes af, hvor meget han eller hun ejer, og 57 procent ville faktisk allerede i dag ønske, at de ejede færre ting. Det skyldes i høj grad et ønske om at opnå færre byrder og større fleksibilitet.

Interessant nok, så er det især de asiatiske lande som Kina, Japan og Singapore, hvor interessen for at abonnere er allerhøjest, men i realiteten er det kun to lande, nemlig Frankrig og New Zealand, hvor der er under halvdelen af alle forbrugere, som ville ønske, at de kunne skrue op for abonnement og ned for ejerskab.

Undersøgelsen viser også, hvorfor forbrugerne vægter abonnementer så højst. Øverst på listen over fordele er bekvemmelighed (convenience) efterfulgt af muligheden for at spare penge og for at prøve flere forskellige muligheder. Interessant er det også, at 20 procent af forbrugerne angiver miljømæssige årsager til at abonnere fremfor at eje. I denne artikel har vi skrevet om, hvorfor abonnement også er godt for klimaet.

Undersøgelsen giver også et indblik i, hvilke typer af produkter og tjenester, som forbrugerne gerne vil abonnere på i fremtiden. Højt på listen står klassiske tjenester, som musik, film og tv, men andre og mere utraditionelle produkter følger lige efter. 26 procent af alle adspurgte vil således gerne abonnere på dagligvarer og 19 procent vil gerne abonnere på egentlige måltidsløsninger komplet med madplaner, opskrifter og råvarer. Det billede er velkendt i Danmark, hvor måltidsløsninger har oplevet stor vækst de seneste fem år, men i mange andre lande er der stadig et stort potentiale for disse løsninger.

Andre typer af produkter, som også efterspørges i abonnement, er biler, skønhedsprodukter og endda Smart Home-løsninger, der giver adgang til at overvåge og fjernstyre hjemmet, eksempelvis via en app.    

Der går næsten ikke en dag, uden at man opdager nye, smarte ting, som man kan abonnere på – enten i Danmark eller internationalt. Men intet tyder på, at det vil høre op foreløbigt. Faktisk viser undersøgelsen fra Zuora, at der stadig er masser af uopdyrket land, og at fremtiden vil føre endnu flere abonnementsprodukter med sig.

Du kan læse hele undersøgelsen her