fbpx
Viden
//mandag d. 11.10.21

Hvorfor har verden brug for endnu en bog om den store abonnementsbevægelse?

Del artiklen

SUBSCRIPTION POV #14

Af Morten Suhr Hansen

Indrømmet, jeg har stort set så lang tid jeg kan huske tilbage været bidt af bogens og litteraturens verden. Stakkevis af bøger, både skønlitteratur og faglitteratur, har formet min viden og lært mig stort set alt. Derfor er det også helt naturligt, at jeg selv altid har haft drømmen og ambitionen om at skrive bøger.

I 2014 udkom min første bog, ’How To Build a Subscription Business’. En bog, som jeg opdaterede og udgav i en 2. udgave i 2018. Her, den 24. september i år har jeg så sendt min nyeste bog på gaden. ’The Subscription Movement And How to Succeed In It’, er titlen på bogen, som både er en opfølger til den første bog og samtidig sin helt egen udgivelse.

Men min bog er (heldigvis) ikke alene. En lang række andre bøger om abonnementsbevægelsen er ligeledes udkommet, de seneste år – (som en lille appetitvækker, får du sidst i artiklen et par anbefalinger til andre gode bøger om abonnement).

 

Så hvorfor har jeg alligevel valgt at skrive en helt ny bog om abonnement? Hvorfor har verden brug for endnu en bog om den store abonnementsbevægelse?

Først og fremmest er tre år lang tid, når vi taler om abonnement og abonnements-bevægelsen. Det er som om, at interessen for abonnementsmodeller- og forretninger er stukket helt af, i de seneste par år. Abonnement er gået fra især at være en model for forsyningsvirksomheder, medier og digitale tjenester, til nu at omfatte vores liv hele vejen rundt. Antallet af leverandører indenfor måltidskasser og andre dagligvarer på abonnement er eksploderet, og samtidig abonnerer vi som aldrig før på dyre forbrugsgoder som vi tidligere købte og finansierede selv. Det gælder biler og cykler, det gælder briller og høreapparater – og snart gælder det også tøj og møbler.

Samtidig er abonnementsmodellen nu for alvor også blevet en relevant model for virksomheder, der sælger til andre virksomheder (business-to-business). Store industrivirksomheder, som hidtil har solgt industriprodukter og -installationer på traditionel vis, kigger nu på, hvordan de i stedet kan sælge deres produkter som tjenester, ofte hjulpet på vej af sensorer og digitale tillægsydelser, som kan levere værdi til deres kunder på en løbende basis.

Det er denne eksplosion i antallet og omfanget af nye abonnementskoncepter, som jeg beskriver i min nye bog. Og jeg forsøger at gå bag om tallene og forklare, hvorfor vi oplever denne eksplosion lige nu. Hvorfor vi som både forbrugere og virksomheder i stigende grad efterspørger tjenester, i stedet for produkter og abonnementer, i stedet for transaktioner.

Samtidig har jeg ønsket at skrive min nye bog med et klart skandinavisk perspektiv. For mange af de bøger, som allerede findes, tager udgangspunkt i en amerikansk virkelighed. Og sandheden er, at Skandinavien er meget langt fremme, når det gælder udbredelsen af abonnenter både privat og i virksomhederne. Det viser vores egen store undersøgelse om skandinavernes abonnementsforbrug, ’The Scandinavian Subscription Survey’ – den første af sin art og også omtalt i min nye bog.

En række skandinaviske virksomheder er allerede på vej til at brede sine abonnementsløsninger ud i stor international målestok. Det gælder virksomheder som Spotify, Storytel, Goodiebox, Yousician, Whim, Schibsted og mange flere. Mit bud er, at vi også fremover vil se abonnementsmodellen som en skandinavisk eksportvare.

Endelig så prøver jeg i bogen at kigge fremad og give et bud på, hvordan abonnementsbevægelsen vil udvikle sig fremadrettet. Vil vi på et tidspunkt se en mætning og en opbremsning, eller er vi på vej et sted hen, hvor vi til sidst ender med at abonnere på stort set alt og ikke ejer ret meget selv? Du må læse bogen, for at få mit svar på dette. Men du kan få et lille hint! Vores undersøgelse viser, at de unge forbrugere er endnu gladere for abonnementer end de ældre.

Men nu skal det hele jo ikke bare være visioner og store ord!

Derfor indeholder bogen også en opdatering af modellen ’How To Build a Subscription Business’ fra min forrige bog. Så hvis du selv går med tanker om at bygge en abonnementsforretning op, eller hvis du allerede har en abonnementsforretning og vil have inspiration til nye måder at arbejde med den på, så kan du her dykke ned i de syv faser, som du skal have styr på, hvis du arbejder med abonnement.

Bogen er tilgængelig direkte fra vores hjemmeside og er gratis, hvis du giver få oplysninger om dig selv. Og den er tilgængelig både som e-bog og som lydbog. En dygtig engelsk oplæser sikrer, at du kan blive klogere på abonnement, mens du kører bil eller slår græs.

Du får adgang til bogen her. God læse- eller lyttelyst.

Når du har læst bogen, så er her fire andre forslag til gode abonnementsbøger, som du kan kaste dig over:

  • Robbie Kellman Baxter (2015). The Membership Economy: Find your Super Users, Master the Forever Transaction, and Build Recurring Revenue
  • Marc Randolph (2019). That Will Never Work
  • John Warrillow (2015). The Automatic Customer
  • Tien Tzuo (2018). Subscribed