Viden
//tirsdag d. 1.02.22

Microsoft køber spilgigant for 450 milliarder! Nu starter kampen om at blive ’Netflix of gaming’

Del artiklen

Subscription POV #22

Af Morten Suhr Hansen

68,7 milliarder dollars. Svarende til 450 milliarder danske kroner. Det er prisen, når Microsoft overtager én af verdens absolutte giganter indenfor online gaming, nemlig Activision Blizzard, der står bag store spilsuccesser som ’Call of Duty’, ’World of Warcraft’, Overwatch og ’Candy Crush’. Erhvervelsen af Activision Blizzard er med længder det største opkøb Microsoft nogensinde har foretaget.

Beløbet kan synes enormt, men det giver alligevel mening for Microsoft, som i en pressemeddelelse beskriver baggrunden for opkøbet (som stadig afventer de endelige godkendelser). Der er nu flere end 3 milliarder mennesker verden over, som jævnligt spiller, og især blandt de yngre generationer har spillene godt fat. Gaming er den hurtigst voksende underholdningskategori og en forretning, der allerede omsætter for meget store beløb.

Microsoft er allerede stærk involveret i gaming med spilkonsollen Xbox. Så hvad er den større ’game plan’ for Microsoft med dette opkøb?

Spilmarkedet bevæger sig i stigende grad i retning af abonnement

Opkøbet anses af mange eksperter for at være en del af Microsofts overordnede forretningsstrategi, der handler mindre og mindre om at sælge produkter og mere og mere om at øge abonnementsforretningen. Det er længe siden, at Microsofts hovedfokus indenfor software skiftede fra traditionelle licenser til software-as-a-service, og det samme er sket med Microsofts tilgang indenfor gaming. Microsoft driver allerede abonnementstjenesten ’Game Pass’, der giver brugere adgang til et enormt katalog af spil på tværs af Microsofts og Xbox’ platforme for et fast, månedligt beløb, præcis som man kender det fra Netflix og Spotify, når det gælder henholdsvis film og musik.

Xbox Game Pass blev lanceret i 2017, og for en pris på 99 kroner får abonnenterne adgang til hundredvis af spil på tværs af forskellige platforme som Xbox, PC og mobil. I forbindelse med opkøbet af Activision Blizzard offentliggjorde Microsoft, at de nu har 25 millioner betalende abonnenter på Game Pass.

Tilføjelsen af Activision Blizzard bliver da også anset som en vigtig brik i Microsofts plan om at vinde markedet for abonnementsbaserede spilletjenester. Microsoft satser på, at markedet for spil vil udvikle sig fuldstændigt som markedet for film og musik, og at fremtidens forbrugere vil ’streame’ spil over internettet, og Microsofts CEO, Satya Nadella, har åbent proklameret, at Microsofts mål er at skabe ’Netflix of gaming’.

Med tilføjelsen af flere end 400 millioner månedlige brugere fra Activision Blizzard, heraf mange millioner betalende abonnenter fra lukkede universer, som eksempelvis ’World of Warcraft’, må man sige at Microsoft er godt på vej!

Opkøbet af Activision Blizzard åbner flanker mod Sony og Apple

Microsofts udspil kan synes som et direkte slag imod Sony, der med Playstation er førende på markedet for spil og spilkonsoller. Sony har med Playstation selv formået at opbygge en abonnementsbase på Playstation Plus på næsten 50 millioner abonnenter, og der spekuleres allerede i, at Microsoft vil trække flere populære spil væk fra andre platforme, herunder Playstation, og gøre dem tilgængelige kun på Xbox og på Windows-opererede computere og mobiler.

Dermed åbner Microsoft også en flanke imod Apple, i kampen mellem Windows og iOS. Apple er selv en fremtidig aktør på gaming-markedet med etableringen af Apple Arcade, der i USA indgår i ’bundles’ med populære tjenester som Apple Music og iCloud.

For at gøre spillepladen endnu mere komplet, så har også online-giganten Amazon meldt sig på banen med Amazon Prime Gaming, der i flere markeder er en del af den store Amazon Prime-pakke, der nu har rundet 200 millioner abonnenter verden over.

Konkurrencen om at blive ’Netflix of games’ kan komme fra en uventet kant

Der er altså ingen tvivl om, at kampen om at vinde markedet for online gaming og dermed tage positionen som ’Netflix of gaming’ er benhård og kommer til at stå mellem giganter som Microsoft, Sony, Apple og Amazon.

Men måske kommer den mest seriøse konkurrence fra lidt uventet kant, nemlig fra Netflix selv! Med sine 250 millioner abonnenter verden over, og med en enorm viden om streaming-markedet har Netflix forudsætningerne for at blive en seriøs aktør på gaming-markedet, og rygterne om, at Netflix for alvor vil træde ind på dette marked i 2022 er vedholdende. Forberedelserne er utvivlsomt i gang og i november sidste år lancerede Netflix i al stilhed de første spil i sin app, foreløbigt dog kun tilgængeligt på android-enheder.

Giganterne gør sig klar til en kamp, der ikke kommer til at adskille sig synderligt fra krigen mellem ’The Alliance’ and ’The Horde’ i ’World of Warcraft’. Game On!